Samenwerken

Het voorgaande en dit beeld: werksessies ten behoeve van de Omgevingsvisie Amsterdam 2050

Het product stad is ingewikkeld, het proces ook. Er zijn altijd vele partijen betrokken. Stedelijke ontwikkeling impliceert samenwerking, het bundelen van krachten. De belangrijkste partijen zijn overheden, corporaties, ontwikkelaars, beleggers, inmiddels ook coöperaties en collectieven, en natuurlijk bewoners en gebruikers.

Cruciaal is de rol van de opdrachtgever en de manier waarop hij/zij andere belanghebbenden betrekt in het proces, zo beschrijf ik in Top op een brede basis, geschreven in het kader van de Gouden Piramide 2009 Rijksprijs voor Inspirerend Opdrachtgeverschap.

Maar er zijn ook nog eens vele disciplines betrokken, van ecologie tot cultuurhistorie, die hun inzichten uitwisselen, iteratief en interactief. Zoals in een orkest waarin de instrumenten op elkaar worden afgestemd. We moeten de complexiteit van de stad durven omarmen, om vervolgens gefundeerde eenvoud aan te kunnen brengen, inhoudelijk en procesmatig. 

Er zijn vanuit die verschillende perspectieven altijd meerdere waarheden. Ieder voor zich heeft altijd gelijk. Maar waar kom je elkaar tegen en tegemoet? Beslissers moeten voorzien worden van inzicht in de mogelijke consequenties van keuzes. Op die manier kunnen zij weloverwogen keuzes maken tussen ongelijksoortige, op zichzelf respectabele disciplinaire standpunten, als positieve variant op het sluiten van compromissen. 

 
Vorige
Vorige

Hoogbouw

Volgende
Volgende

Urban Change